Wellness koncepció

A tervezéstől a kivitelezésig

Hunyja be szemét, és képzelje el, hogy egyéni ízlésére kialakított wellnessében az év bármely napján néhány órára visszavonul, kizárja a környezetet, átadja magát a kényeztető wellness érzésnek 

Ha igénye megfogant, bízza ránk ötletet, segítünk a megvalósításban !

Közös gondolkozással optimális wellness koncepciót javaslunk, kerüljük a félmegoldásokat, megelőzzük alul- vagy túlméretezett projektek létrejöttét. Segítünk helyesen megválasztani az aktív zónák és a pihenőterek arányát, optimalizálni az energia felhasználását, megvizsgálni a szellőzést, a hőháztartást, de mindenek előtt ügyelünk arra, hogy a wellness tükrözze a megrendelő igényét, a műszaki feltételek beépüljenek a gépészeti, építészeti, belsőépítészeti tervekbe. Az egyes kabinok elrendezését, arányát úgy alakítjuk ki, hogy a vendég már belépéskor mindent magáénak érezzen, a funkció, a látvány, a színek, a hangok, az illatok  harmóniát sugározzanak.

A jó koncepció - fél siker !

 

Magán wellnessek koncepcionális kialakításaMagán wellnessek koncepcionális kialakítása

 

Magánházak wellness tereinél a családi szokásoknak megfelelően alakítjuk ki az egyes funkciókat, ezek arányát. A létszám jól behatárolható, a wellnesst használó családtagok egyéni igényei könnyen teljesíthetők. A design tükrözhet egyéni vagy extravagáns ízlést. Egyszerűbben tervezhetők az intim helyiségek, a család által kedvelt funkciók azonos helyiségben is összevonhatók (pl. megvalósítható a kombi szauna - amit közüzem esetén nem javasolnánk).

 

Közcélú wellnessek kialakításának szempontjaiKözcélú wellnessek kialakításának szempontjai

 

Körültekintően kell kialakítani azokat a projekteket, melyekben nagyobb létszámot kell optimális funkcionális és esztétikai élményben részesíteni. Más-más koncepciót követel pl.
 • a szállodához kapcsolódó wellness szolgáltatás,
 • a városi strandfürdő wellnesse,
 • a day-spa jellegű szolgáltatás,
 • családi hotel vagy panzió,
 • sport edzőtábor
 • stb.
Segítünk megfogalmazni az alapvető irányokat, mint például:
 • Hány féle szolgáltatást nyújtson szállodai wellnessünk?
 • Akarunk-e gyermekbarát szolgáltatást, kell-e gyermekmedence?
 • A gyógyászati irányt domborítsuk-e ki, vagy az élményre helyezzük a hangsúlyt?
 • Kerekes székes használatra alkalmas legyen-e? Ha igen, vajon minden funkcióra?
 • Mekkora legyen a vízfelület aránya a kabinokhoz képest?
 • Úszómedence kell-e vagy élménymedence?Úszómedence kell-e vagy élménymedence?

  Egy gyógyászati jellegű wellnessben (vagy day-spa-ban) nagyobb azok aránya, akik nem a több km-es úszást helyezik előtérbe, hanem - állapotuk miatt - jobban érzik magukat  egy élményelemekkel felszerelt 34°C-os medencében. Más a helyzet, ha egy sport edzőtábor wellnessét kell megvalósítani, ahol bátrabban lehet a programba állítani a sportos igénybevételt feltételező  úszó medencét, vagy extrém hőmérsékletű kabinokat.

 • Milyen mély legyen a víz?Milyen mély legyen a víz?

  Rögzítendő az úszómedence vízmélysége, melynek átgondolásával előre eldől, hogy sok éven keresztül szükség lesz-e úszómester alkalmazására. (Bizonyos vízmélység felett törvényi kötelezettség úszómester alkalmazása. A döntésnek gazdasági vonzatai vannak).

 • Textiles vagy nudista a wellness, vagy annak egy része?Textiles vagy nudista a wellness, vagy annak egy része?
  Eldöntendő, hogy a nyugati kultúrákban egyre jobban igényelt textilmentes szaunázásra rendezkedünk-e be, vagy ennek ellenkezőjére, ami a szauna kabinok és az öltözők darabszámát is befolyásolja.
 • Kell-e kezelő személyzet?Kell-e kezelő személyzet?
  Day-Spa jellegű szolgáltatások esetén kialakítandó a kezelő személyzetet igénylő és azt nem igénylő helyiségek, kabinok aránya. A személyzet elhelyezésének helyiségvonzatai vannak (öltözők, tartózkodók, stb.). Különleges szolgáltatások -pl. rhassoul kezelés – tervezése esetén a koncepciónak ki kell terjednie pl. a szükséges iszapmennyiség folyamatos beszerzésére is.
 • A műszaki követelmények megvalósíthatók-e ?A műszaki követelmények megvalósíthatók-e ?
  Előfordul, hogy addig más célra használt vagy ki nem használt területeken kell wellnesst kialakítani.  Hangsúlyosan megvizsgálandó, hogy rendelkezik-e a kiszemelt rész a szükséges építészeti adottságokkal, van-e elegendően nagy gépház, van-e többletenergia, hová lehet elvezetni a használt (vegyszeres) vizet, lehet-e utólagos szellőző berendezéseket kialakítani, megoldható-e a páraelszívás, és mindez milyen költséggel jár.

 

Vitassuk meg közösen és rögzítsük a koncepciót.

A Wellnesstechnikai tervezés ez után következhet.

Wellness koncepció Wellnesstechnikai tervezés Látványtervezés Termékek, megvalósítás, kivitelezés Szervíz
oldal tetejére    fel  

ALBATROS Kft. Wellnesstechnika © alapítás éve 1993.
cím: 1036 Budapest, Lajos utca 80. (passzázs)  |   telefon: +36 30 931 5531  |   fax: +36 1 437 0001  |   e-mail: info@albatros.hu
design: www.ekome.hu