Tepidárium, caldarium

Azoknak ajánljuk, akik a finn szauna magas hőfokát, vagy a gőzkabin páratelítettségét valamely ok miatt nem bírják. A falak, az ülő-, és fekvő alkalmatosságok meleget sugároznak, kíméletesen megindítják a salakanyagok fellazítását, eltávolítását.

 

Tepidarium Albatros Wellnesstechnika

 

A tepidarium és caldarium elnevezések a római korból származnak, a két meleg fürdő típus csak hőfokban különbözik egymástól. Az ókori elnevezések a mai wellness technikában már teret nyertek, a tepidarium, caldarium, frigidarium lakonium már nem hangzanak ismeretlenül a wellness látogatók körében.

 

A kőből, csempéből vagy márványból készült tepidarium helyiség falait és padjait testhőmérséklet közeli 37-39 °C-ra melegítjük fel, amit a környezeti levegő is átvesz.
Testünk hőmérséklete azonos mind a levegő mind a pad hőmérsékletével, így egyensúlyi állapot alakul ki: a test annyi meleget vesz fel amennyit lead, energiafelhasználása minimális. A páratartalom közepes, a néhány tized fokkal magasabb hőmérséklet hatása hasonlít a jótékony lázhoz.

 

Tepidarium, caldarium Albatros Wellnesstechnika

 

A kellemes meleg hatására a véredények kitágulnak, a hidegebb testrészek vérellátása javul, a test izzadás nélkül melegszik fel. A falakból, a padlózatból és a fűtött padokból áradó meleg sugárzás jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre, helyreállítja a szervezet szabályzó funkcióit. Az immunrendszert a nélkül erősíti, hogy megterhelné a keringési rendszert, ezáltal gyógyító és megelőző funkciót is betölt. Kíméletes módszer a stressz oldására ill. a szervezet regenerálására, így fiatalok és idősek számára egyaránt ajánlott.

 

A caldarium magasabb hőfokú meleg fürdő helyiség.
A falakat 50-65°C-ra melegítjük, a levegő hőmérséklet viszont jóval alatta marad, nem haladja meg a 40–45 °C-ot.  A helyiség csempével vagy márvánnyal burkolt, a falait, padjait és padlózatát egy körbekígyózó melegvíz-hálózattal, vagy elektromosan felfűtjük.
A caldarium is pozitív hatással van szervezetünkre. Fokozódik a test belső regenerációja: az elégtelenül kiválasztott salakanyagok a mélyebben fekvő szövetekből verejték formájában távoznak, az immunrendszer edződik. Testünk egészét átjárja a meleg és elhozza a legteljesebb kikapcsolódást.
Hatása a szaunáéra emlékeztet, de kevésbé megerőltető a szervezet számára. A test izzadni kezd, ugyanakkor ez a meleg fürdő típus terheli meg legkevésbé a keringési rendszert. Nem jelentkezik kellemetlen légzési nehézség sem, amely a  magas hőmérséklet, ill. a relatív magas páratartalom miatt esetenként felléphet. Kellemes környezetben könnyen elviselhető stresszmentes tartózkodást biztosít. 
Kifejezetten ajánlott mozgásszervi megbetegedések orvoslására, mert az intenzív meleg sugárzás természetes erejénél fogva segítséget nyújt.
A caldarium nemcsak kellemes tartózkodást biztosít, de egészségünkre és szépségünkre is jótékonyan hat. A bőr és haj könnyed, lágy ápolását és regenerálását is elősegíti.

A kellemes hőmérséklet lehetővé teszi, hogy benne akár egy órát is eltöltsünk.

 

Utána ajánlatos lehűteni a testünket.

Wellness koncepció Wellnesstechnikai tervezés Látványtervezés Termékek, megvalósítás, kivitelezés Szervíz
oldal tetejére    fel  

ALBATROS Kft. Wellnesstechnika © alapítás éve 1993.
cím: 1036 Budapest, Lajos utca 80. (passzázs)  |   telefon: +36 30 931 5531  |   fax: +36 1 437 0001  |   e-mail: info@albatros.hu
design: www.ekome.hu