Kneipp fürdő

A Kneipp-fürdő, a legismertebb víz-kúra specialista, a wellness atyjának is nevezett német katolikus pap, Sebastian Kneipp által kifejlesztett fürdőkúra.

 

S. Kneipp (1821-1897) közel 300 vízkúra receptjét ma is több klinikán használják, a váltott hőmérsékletű fürdőktől kezdve a borogatáson, pakoláson keresztül a gőzfürdőig nagyon sok eljárás az Ő elméletére vezethető vissza.


A mai wellnessekben több fajta váltott hőmérsékletű lábfürdő terjedt el :
• Ülő Kneipp –lábfürdő
• Kneipp taposó
• Körfolyosós Kneipp fürdő

 

Ülő Kneipp lábfürdő
A legegyszerűbb Kneipp lábfürdő nem más, mint két egymás mellé telepített kerámia tál, két különböző hőmérsékletű vízzel feltöltve.

 

Kneipp Albatros Wellnesstechnika
Kneipp-lábfürdő

 

A keverő csaptelepen keresztül a vendég a saját ízlésének és tűrőképességének megfelelő hőmérsékletű meleg- és hideg vízzel tölti fel a tálakat, majd egy idő után a szerepek cserélődnek, a korábban meleg vizet kapott láb hideg vízbe merül, és fordítva. A legegyszerűbb tálak egyszeri feltöltéssel működnek, de nem sokkal bonyolultabb az a megoldás, mikor a túlfolyóval ellátott tálba lassú folyással folyamatosan engedjük be a megfelelő hőmérsékletű vizet, elkerülve evvel a hosszabb használat következtében előálló összemelegedést. Az élmény és a hatás így nagyobb, de valamivel nagyobb az üzemeltetés költsége is, hisz az elfolyó víz vízdíjban jelentkezik. Gazdaságossági számításokkal össze kell vetni a szolgáltatás minőségét, az üzemeltető bizonyosan megtalálja az arany középutat.
Kerámiával, mozaik csempével is lehet burkolni a tálakat, amelyeket stílusban hasonló burkolattal ellátott padok öveznek. Az egyszerű fűtetlen padok helyett egyre több helyen fűtött padokat készítünk, melyek testhőmérséklet közeli felülete kellemes érzetet biztosít.

 

A Kneipp–taposó medence
Az előbbinek dinamikusabb változata. Itt a tálat nagyobb lapos medence helyettesíti, mely 10-15 °C-os hidegvízzel van feltöltve. A legömbölyített felületű kövekkel és kavicsokkal borított medencében rozsdamentes korlátokkal segítve a bokáig érő vízben körbe-köbe járhatunk. A lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A kövek enyhén masszírozzák a talp reflexzónáit, ezzel beindítanak egyfajta regulációs folyamatot is. A Kneipp-medence javítja a láb vérkeringését, erősíti a tartóizmokat, egyben talpmasszázsként is funkcionál.

 

A körfolyosós Kneipp fürdő
Nagyobb helyet foglal el, mint az előbbi két változat, de szolgáltatása is igényesebb. Az egyes elválasztott medencékben körbe-körbe gyalogolunk, bal lábbal a hideg vízben jobbal a melegben. Elérve a következő szakaszt, a megfordul a hőmérséklet, az eddig meleget érző lábunknak a hideg jut. A medencében lépkedve fokozódik az anyagcsere, a salakanyagok gyorsabban távoznak, erősödik immunrendszerünk, és a sétától testünk kellemesen felfrissül.

A körfolyosós Kneipp-fürdő elődjéhez hasonlóan javítja a láb vérkeringését,  erősíti a tartóizmokat, és egyben talpmasszázsként is funkcionál, hiszen a medencében található legömbölyített felületű kövek enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit, ezzel egyfajta regulációs folyamatot is beindítanak.

 

Kneipp Albatros Wellnesstechnika

 

Nagyobb wellnessek kihasználatlan tereibe jól beilleszthetők a Kneipp fürdők, hatásuk nagyobb, mint a megvalósítás költsége.

 

Sebastian Kneipp: A gyógyító papSebastian Kneipp: A gyógyító pap

(Irodalmi életrajzi adatok alapján)

    Kneipp élete céljának a pappá szentelést, az embereken való segítést, a test és a lélek gyógyítását tekintette. Szegény takácscsalád gyermekeként egy nedves pincelakásban nevelkedett, amelynek következtében már fiatalon elérte a kor rettegett kórja, a tuberkulózis. Miután tudomást szerzett betegségéről, az a kérdés foglalkoztatta, hogyan tudna ezen úrrá lenni, mit tegyen, hogy ne kelljen eredeti céljáról, a pappá válásról lemondania.

    A véletlen, és persze az olvasás szeretete folytán a kezébe került egy, a XVIII. század közepén írott könyvecske, Dr. Hahn munkája. Az orvos a vízkezelések alkalmazásában elért tapasztalatait foglalta össze. Kneipp azonnal ki is próbálta a könyvben leírtakat – betegségén úgy próbált segíteni, hogy többször megfürdött a jeges Dunában, és saját maga által készített gyógynövényteákat fogyasztott. Immunrendszerét sikerült annyira megerősítenie, hogy néhány hónap alatt kigyógyult a halálos kórból.

    Ekkor kezdett behatóbban foglalkozni a víz és a gyógynövények gyógyító erejével, s papi munkája mellett szüntelenül azon munkálkodott, hogy saját módszerével másokat is a gyógyuláshoz segítsen. Módszereivel olyan hírnévre tett szert, hogy betegek ezrei vándoroltak hozzá, naponta körülbelül százötvenen keresték fel. "Fogadóóráin" orvos- illetve paptársaival egyszerre 20 beteget fogadott, és mindezt ingyen tette. Természetesen ezt sem az orvosok sem a gyógyszerészek nem nézték jó szemmel, különleges gyógyító módszerei miatt kuruzslónak kiáltották ki. Bad Wörishofenben,  Bajorország déli részén, Münchentől kb. 80 kilométerre fekvő településen találta meg "rejtekhelyét". A kedves kis fürdőváros ma is központi szerepet tölt be a kikapcsolódásra, felüdülésre vágyók körében.

    Kneipp módszereit barátai unszolására papírra is vetette, így született meg röpke hat hét alatt "Mein Wasserkur" (Vízzel való gyógyításom) című könyve.
Sebatian Kneipp gyógyítási módszerének hatékonyságát a modern orvostudomány igazolta, filozófiája tökéletesen beleillik az egyéni felelősségtudaton nyugvó, aktív egészségmegőrzést szolgáló célkitűzések sorába.

Wellness koncepció Wellnesstechnikai tervezés Látványtervezés Termékek, megvalósítás, kivitelezés Szervíz
oldal tetejére    fel  

ALBATROS Kft. Wellnesstechnika © alapítás éve 1993.
cím: 1036 Budapest, Lajos utca 80. (passzázs)  |   telefon: +36 30 931 5531  |   fax: +36 1 437 0001  |   e-mail: info@albatros.hu
design: www.ekome.hu