Törökfürdő, hamam

A hamam az arab és a török fürdőkultúra világát idézi.
A gyengéd meleg, a sejtelmes fény, az illatok, a habos dörzsölés, a masszázs kellemes élménnyel ajándékozza meg a testet. 
A hamam több órán át tartó rituálé, ahol a test fizikális megtisztulása mellett (tisztasági fürdő funkció) fontos szerepe van a szellemi felfrissülésnek is. A 40-50 Celsius fokos állandó hőmérséklet, az alapos habos-szappanos masszázs, a pihenés kikapcsolja az embert. A nedves meleg a keringési problémákkal küzdőknek kifejezetten hasznos, a 45-50 fokos hőmérsékletnél 20-30 perc alatt fokozatosan hevül fel a test, nincs hirtelen forróság, ami megterheli a szervezetet.

 

Hamam az arab és a török fürdőkultúrábanHamam az arab és a török fürdőkultúrában

Az arab és a török fürdőkultúra világában a hamam a gőzös fürdőzés helye, az iszlám szigorú világában a tisztálkodás fontos színhelye. A muszlim hívők vallási kötelessége a rituális mosakodás, azért városaikban már a középkortól kezdődően fejlett fürdőkultúra alakult ki.
A gőzös fürdőkultúra a török hódításokkal együtt az Oszmán birodalmon kívül eső területeken is ismertté vált, és sok helyen a fürdőkultúra része maradt a török visszavonulása után, így  többek között Magyarországon is.

 

 

Hamam Albatros Wellnesstechnika Hamam Albatros Wellnesstechnika

 

A szóhasználat is innen ered, sokan ma is hamamnak neveznek minden fürdőt, ahol gőz található. Sokan az 1 helyiségből álló gőzkabint is hamamnak nevezik. 
A mi fürdőkultúránkra is nagy hatással voltak a törökök, ők terjesztették el a gőzfürdőzést.  150 éves jelenlétük ereklyéi ma is kedvelt fürdői hazánknak, egyedülálló Dunaparti termálfürdő sorunk Budapest jeles vonzerei közé tartozik.


A wellness térhódításával a hamam az európai fürdőkultúra szerves része lett.

 

Az eredeti hamamAz eredeti hamam

Az arab nyelven a "hamam" melegítést, fürdőzést jelent, de magában foglalja az ellazulást, a tisztaságot is. A kultúra bölcsője az oszmán Közép-Anatólia és Isztambul környékére tehető.
A hamam fürdőzés kialakult szabályai a hamam felépítéséhez igazodtak, ami fordítva is igaz volt – az eredeti hamam elrendezése a fürdőzés szabályait követte . Kijelölte a művelet menetét, hiszen a különböző hőfokú termeken csak meghatározott sorrendben lehetett tovább haladni (meleg – langyos – hideg – száraz).
Az öltözőkből a vendégek a meleg vizes terembe jutottak, ahol igazi gőzfürdő várta őket. Elektromosság nem lévén, a helyiségben lévő hőmérsékletet és páratartalmat a padlóba épített agyagcsövekben áramoltatott víz hőfokával és mennyiségével szabályozták. A forró vizes teremben a felhevült padlót a fürdőszolgák vízzel locsolták, így keletkezett a test pórusainak megnyitását segítő finom pára. A falak mentén hideg- és meleg vízzel táplálható kő víztárolók voltak, ezekből saját magát locsolta az ember, másutt ezt a hamam mester végezte.

 

 

Hamam Albatros Wellnesstechnika Hamam Albatros Wellnesstechnika

 

A gőzös teremből a fürdőzők a masszázs-helyiségbe jutottak, ennek központjában volt a fűtött márvány táblákkal kialakított  haskő (vagy köldökkő).
Itt zajlott és zajlik ma is a rituálé legfontosabb része. A szappanos-habos dörzsölést mezítelen testen végzik, így a férfiak és a nők más-más napokon vehetik igénybe a hamamot.
A tellak mesterek egyéni technikái, masszírozási fogásai ugyanúgy híresek, mint normál masszőr társaiké. Egy-egy hamam mesterhez messzi földről zarándokolnak páciensei.
A hamam masszázs harmadik fázisa a test hűtése, a bőr nyugtatása, a normál testhőmérséklet felvétele. Erre külön pihenők szolgálnak, melyek az ott eltöltött idő alatt egyben a társasági élet fontos szinterei is. Egyes hamamokban erre szolgál a „szeráj”, ahol földre terített párnák, szőnyegek között pihenve a test felveszi normál hőmérsékletét. Sokszor közös étkezéssel fejeződött be a családi hamam látogatás.

 

Hamam Albatros Wellnesstechnika

Hamam Albatros Wellnesstechnika

Hamam Albatros Wellnesstechnika

 

A nyilvános fürdők azon kevés helyszín közé tartoztak, ahová a muszlim nők is ellátogathattak. Természetesen csak akkor, amikor a férfiak nem voltak jelen, általában a déli ima után, az alkonyi ima előtt. A nagyvárosokban persze léteztek csakis nők illetve férfiak részére fenntartott fürdők.  A nők számára éppúgy, mint a férfiaknak, a fürdő a társasági élet fontos színterét jelentette, ez volt az a hely, ahol a barátnőkkel, nőrokonokkal és ismerősökkel hosszas beszélgetéseket folytathattak.

 

Hamam, törökfürdő, gőzfürdő? Hogy nevezzük?
Az Albatros Kft. értelmezésében a gőzkabin az egy (1)  helyiségből álló gőzzel teli kabin, a hamam fürdő vagy törökfürdő pedig a több funkciót megvalósító gőzkabin-kezelő-pihenő együttes, vagyis a három  funkciót megvalósító komplett törökfürdő.

 

Hamam a mai wellnessben
A mai wellnessekben a hamam ugyanúgy három funkcióból álló rendszer, csupán a technika változott. A gőzt nagyteljesítményű gőzgenerátorok szolgáltatják, a padlók, falak fűtését elektromos áram vagy meleg víz végzi.
A szokásos rituálé egy alapos zuhanyozást követő 15 perces gőzkabinban történő gőzfürdőzéssel kezdődik, ahol a bőr felpuhul, a pórusok kitágulnak, az izmok ellazulnak. A fürdőzőt a hamam mester (tellak), egy kecskebőrből készült ”kesztyűvel” (a kees-sel) olajos-szappanos-habbal ledörzsöli. A rituálé a fűtött márvány asztalon  (has kövön) történik, melyhez beépített  zuhanyrózsa szolgáltatja a kellemes meleg zuhanyt. 

 

Hamam Albatros Wellnesstechnika Hamam Albatros Wellnesstechnika

 

A tisztító dörzsölés a bőr mélyebb rétegeit is érinti, a pórusok kitisztulnak, az elhalt pikkelyek a habbal eltávoznak. A bőr a hamam masszázst követően tiszta, selymes, puha és sima lesz, az izmok ellazulnak. A rituálé befejeződhet a tepidáriumban, vagy külön az erre a célra szolgáló pihenőben, a szerájban is.

Kisebb hamamban egyszemélyes haskő szolgál a habos dörzsölésre, melyet hőfokszabályzós zuhanyrózsa rendszerrel, automata habképző berendezéssel, nagyteljesítményű lefolyóval szerelünk fel.

 

Hamam Albatros Wellnesstechnika

 

 

 

Hamam az AQUASZIGET-élményfürdőben  EsztergombanHamam az AQUASZIGET-élményfürdőben  Esztergomban

Esztergomban az AQUASZIGET modern fürdőkomplexumában az Albatros Kft. eredeti koncepció alapján készített hamamot.

 

 

Az esztergomiak így írnak róla:

      „A hamam, az Aquasziget tradicionális török fürdője a rituális megtisztulás különleges élményével kényezteti a vendégeket. A szertartás a spirituális, lelki és fizikai megújulást célozza.
A forró teremben a felhevült padlót vízzel locsolják, és így keletkezik a test pórusainak megnyitását segítő finom pára. Ez a gőz alaposan átjárja és kitisztítja a testet, meglágyítja, megszépíti a bőrt.
       Ez után következik a masszázs, amelyet előmelegített márványlapon, masszírozó kesztyűvel végeznek. A ledörzsölést követően a bőrön lévő szennyeződéseket, olíva olajos szappanból nyert selymes habbal, simító mozdulatokkal lazítják fel, majd elől-hátul alaposan átgyúrják az egész testet. A Hamam szertartást követően kellemes pihenés következik a szerájban, ahol teát, üdítőt és gyümölcsöket szolgálnak fel a vendégeknek.”

 

Hamam Albatros Wellnesstechnika

Hamam Albatros Wellnesstechnika

Hamam Albatros Wellnesstechnika

 

Ha kevesebb a helye, készítünk Önnek kisebb hamamot!
Adja meg a rendelkezésre álló helyet, segítünk megtervezni!

 

A hamam páratlan élményt, újjászületést, frissességet hoz hétköznapjainkba!

Wellness koncepció Wellnesstechnikai tervezés Látványtervezés Termékek, megvalósítás, kivitelezés Szervíz
oldal tetejére    fel  

ALBATROS Kft. Wellnesstechnika © alapítás éve 1993.
cím: 1036 Budapest, Lajos utca 80. (passzázs)  |   telefon: +36 30 931 5531  |   fax: +36 1 437 0001  |   e-mail: info@albatros.hu
design: www.ekome.hu