Gőzkabin

Gőzkabin, szauna - a múltjuk közös

A gőzfürdő és a szauna közös tőről fakad. Többb ezer éves gödröket tártak fel a régészek, ahol ősi szaunák nyomaira bukkantak. Elődeink köveket hevítettek, a gödrökre sátrakat húztak, kész is volt az ősi szauna. Később a forró köveket vízzel teli tartókba dobták, amiből gőz keletkezett, ez volt talán az első gőzkabin. Itt vált ketté a két féle meleg fürdő útja, hogy aztán a mai wellnessekben újra találkozzanak.
Tovább>>Bezár


A római korból ismeretes, hogy a meleg fürdők jótékony hatásait tudatosan használták. A római fürdők utódai a mai wellnessben is élnek: a --tepidárium, caldárium, odorium, laconium, stb. – elnevezések mindenütt teret nyertek, a wellnesst kedvelők előtt ismertek. A változás annyi, hogy az ősi funkciók a mai kor követelményeinek megfelelő formákban jelennek meg.
Későbbi korokból a törököktől vannak emlékeink. Fürdőkultúrájuk elválaszthatatlan része a gőzös fürdőzés, ami hódításaik következtében sok helyen elterjedt. A mi fürdőkultúránknak is jelentős részét teszik ki a tőlük örökölt fürdők, de nyelvünket sem hagyta érintetlenül. Bizonyíték erre törökfürdő szavunk, bár evvel nem vagyunk egyedülállók, több európai nyelvben is a gőzös fürdőzést török eredetű szavakkal fejezik ki. Ugyanakkor a hamam szó is átment a köztudatba, ami a török-iszlám fürdőrituálé közös kifejezése. (Bővebben a hamam fejezetben)

 

 

Gőzkabin Albatros Wellnesstechnika

 

A gőz élettani hatása
Az illatos gőz kimondottan jó hatással van a légutakra, csökkenti a hörghurotot, szabaddá teszi légzést, de jótékony hatással van a reumától gyötrődőkre is, gyógyítja  a megfázásos betegségeket.
Az alacsonyabb hőmérséklet miatt a gőzkabint azok is szívesen használják, akik a finn típusú szauna magas hőmérsékletét kevésbé szeretik, vagy akinek a magas hőmérsékletet az orvos nem javasolja.
Tovább>>Bezár


A modern gőzfürdőkben az elv a régi, csupán az anyagok és megjelenési forma igazodnak a mai kor technikájához . A közepes 45°C körüli hőmérséklet és 100% páratartalom mellett a test lassabban melegszik fel, a kabinban uralkodó pára a bőrt folyamatosna hidratálja, nem hagyja kiszáradni. A felmelegedett test izzadással próbál kompenzálni, salakanyagok távoznak, a bőr kisimul, fiatalodik.

 

 

Gőzkabin Albatros Wellnesstechnika
Klimatikus viszonyok

 

Az Albatros gőzkabinok minden elvárásnak megfelelnek. A helyesen megválasztott generátor-teljesítmény elegendő mennyiségű gőzt termel, az injektált illatokkal keveredve ideális eloszlás teremt a kabinban. A kritériumok összhangja biztosítja, hogy a vendég teljes mértékben megkapja az elvárt fürdőélményt.
A kabinok teljes vízzárással és gőzzárással készülnek, biztosítva evve a hosszú élettartamot.
Várakozási időt és (a gőzgenerátort tápláló)-energiát takarítunk  meg avval, hogy a padokat előfűtjük, és biztosítjuk, hogy a gőzfürdőzés megkezdésekor az ülés és a háttámla kellemes hőfokon várjon bennünket. (Ha ezt a gőznek kellene megtenni, jelentős időbe és felesleges pénzbe kerülne).
A kabinok belső kiképzése, csempézése mindenben a megrendelő igényeihez igazodik.
A kabin hőmérsékletét tetszés szerint lehet állítani, javasolt a 43-48°C közötti hőmérséklet.
A vízminőségi mutatók ismeretében választjuk  ki a megfelelő gőzgenerátort. Szükség esetén - ha az  oldott kalciumcarbonát mennyisége magas -  a vízkő kiválást elkerülendő, vízlágyítót telepítünk.
Gondos kialakítást és beállítást követel a kabin szellőzése. Jól beállított szellőzés nem húzza ki a kabinból gőzt, de biztosítja a megfelelő légcserét, így a benttartózkodás hosszabb használat után sem jár oxigénhiánnyal, fejfájással.

 

IllatanyagokBezár


Ha a gőzbe nem injektálunk illatot, hasonlóan érezhetjük magunkat, mint egy  mosókonyhában.  Illat koncentrátumként egy neves francia gyártó éterikus illóolaj alapú termékeit használjuk, melyek nagy választékban biztosítják mind a szokásos eukaliptusz, menta, kamilla illatokat, de különleges alkalmakra további 20-30 fajta különleges illat is rendelekezésre áll. Az éterikus olaj már útközben, a gőzbelépés helyéhez vezető úton teljesen feloldódik, a kabinba már gőz-illat keverék jut be, ami egyenletesen tölti ki a légteret.
A gőzhöz kevert illatanyag kellemes érzetet kelt, az eukaliptusz, a fenyő, a menta átjárja és kitisztítja légzőszerveinket.

 

 

 

DesignBezár


A wellness hangulat kialakulását  egyéni fény- és hanghatásokkal  egészítjük ki. Vízmentes hangszórókat beépítve halk zenét lehet varázsolni a kabinba, üvegszálas technikával pedig a csillagos ég hatásával lehet a szemet kápráztatni.
Rajtett pad alatti világításokkal vagy egy falfülke kialakításával meghitt hangulatot tudunk teremteni.

 

 

A gőzfürdő már a rómaiak idejétől kezdve a társadalmi és politikai élet egyik fontos szintere. Jó beszélgetések, sorsdöntő elhatározások, irodalmi gondolatok fogalmazódtak és fogalmazódnak meg a gőzben, és ez ma is így van.
Gondoljunk csak Karinthy-ra. 
Wellness koncepció Wellnesstechnikai tervezés Látványtervezés Termékek, megvalósítás, kivitelezés Szervíz
oldal tetejére    fel  

ALBATROS Kft. Wellnesstechnika © alapítás éve 1993.
cím: 1036 Budapest, Lajos utca 80. (passzázs)  |   telefon: +36 30 931 5531  |   fax: +36 1 437 0001  |   e-mail: info@albatros.hu
design: www.ekome.hu